Translate

vineri, 17 noiembrie 2023

Media socială, la ce e bună?

 Media socială, la ce e bună?

Media socială e un fel de shaorma cu de toate. Seamănă cu un magazin. Din 1000 de „prieteni” (sau clienți) cei mai mulți doresc să iți vadă pozele si clipurile, să îți ia pulsul, să vadă „cu cine votezi”, să vadă dacă ești interesant. Puțini sunt cei care vor să învețe ceva, să intre într-un dialog. Dacă magazinul nu e la stradă și nu arată că o duce bine, își pierde clienții într-o săptămână. Idolul mediei sociale este deștept, frumos, bogat, sănătos și fericit dornic să îi învețe și pe alții gratuit și repede cum să devină așa.
Te-ai gândit vreodată de ce o poză, un banc sau o glumă adună 1000 de like-uri iar un gând profund, o analiză, o opinie argumentată doar 20-30? Pentru că „prietenii virtuali” sunt superficiali, și cei care nu sunt, evită să fie asociați cu ceea ce zici din diverse motive (religioase, politice, frici, restricții, protejarea imaginii).
Totusi pentru ce e bună media socială? Eu cred că rolul ei principal este să te ajute să găsești oameni ca tine - cu aceleași interese, valori, viziune. Dacă aceeași 50 de oameni îți apreciază fiecare post și fac comentarii constructive, ei sunt oamenii cu care începi revoluția. Restul sunt „water under the bridge”, cum ar spune americanul. Așa iau naștere Grupurile...(Grupul iubitorilor de vodka Săniuța, Grupul nostalgicilor pandemiei, Grupul sustinătorilor consumului recreativ de marijuana etc)
Alții folosesc media socială pentru reclamă sau branding personal postând în fiecare zi câte o poză. E frumos la început...am fost la piață-poză, am fost la job-poză, am fost la concert-poză, am ieșit cu partenerul la cină-poză. Coafuri, rochii. Extraordinar acest jurnal foto. But guess what, după o vreme devine obositor și după încă ceva vreme devine enervant. Ca în bancul cu Bulă după o săptămână de mâncat sarmale...
În concluzie, exagerarea sau lipsa măsurii în media socială devine enervantă.
Alții se informează din media socială pentru că nu au încredere în „sursele oficiale” sau pur și simplu au nevoie de mai multe păreri.
Pe de altă parte, unii intră doar pentru divertisment, la trecerea timpului, să critice pe oricine, pe orice subiect.
E bine că există media socială? DA. Decât să aud o singură voce oficială (cum se întâmpla inainte de 89), prefer să aud 1000 de voci din care să-mi aleg eu ce vreau și să le ignor pe celelalte 999.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu