Translate

luni, 12 noiembrie 2018

Cine recrutează forța de muncă în România și pentru ce joburi?

De vre-o doi ani încoace auzim mereu mesajul sumbru al politicienilor: România nu mai are capital uman calificat!!!!  Decât că nu se spune pentru ce joburi se caută și care este frecvența acestor joburi...Urmărind puțin fenomenul în ultimele 6 luni am reușit să ajung la următoarele concluzii:

- La nivel de carieră 5-10 ani și peste, cu studii superioare, România are un capital uman ultra-calificat în aproape toate domeniile. Cine se plânge că nu găsește personal ori nu are un recrutor serios ori nu oferă un pachet salarial atractiv. PUNCT. Daca ar face asta ar atrage forță de muncă și din țările UE care sunt eligibile pentru a lucra în România.
- La entry level cu studii superioare candidaților nu li se oferă de regulă posturile în care au obținut calificarea ci mai degrabă poziții administrative, de tras la „șmotru” până învață meserie. Salariile sunt relativ mici. Aici avem cea mai mare migrație. În primii 5 ani de carieră tinerii își schimbă jobul de 3-5 ori.
- Candidații cu studii medii au în teorie cea mai mare ofertă de joburi. Aici contează experiența specifică (mecanic, instalator, electrician etc.). Cei buni își gasesc joburi de multe ori mai bine plătite decât cei cu studii superioare însă se pune accent pe calitatea muncii lor. De exemplu un mecanic auto poate câștiga mult mai bine decât un contabil șef.
- Apoi avem forța de muncă necalificată, pensionarii sau cei calificați dar care nu găsesc job pe domeniul lor de pregătire. Aici avem salariile cele mai mici.

La o scanare rapidă a ofertelor de muncă iată ce gasim:

- ANOFM/AJOM are în ofertă în majoritatea cazurilor oferte de muncă pentru cei cu studii medii. Astfel se caută: agenți de pază, agenți de vânzări, lucrători comerciali și lucratori în construcții, șoferi.
- Prin Linkedin, o platformă cu „moț”, caută forță de muncă în special marile companii de recrutare. Peste 50 % din oferte sunt pentru domeniul IT (programatori, arhitecți de jocuri sau software), cam 30% domeniul economic (contabili, marketing și vânzări) și restul HR și management (recrutori, inspectori de personal, administratori etc).
- Hipo.ro e se straduiește să vină cu oferte tentante în special pentru entry-level. Best jobs este mai prietenos și integrează o ofertă venită de la companiile de recrutare dar și direct de la angajatori. Nu putem să trecem fără să mentionăm ofertele de TRAINER VIDEO-CHAT (doar fete) care abundă pe aceste site-uri.
- Pe OLX.ro găsești oferte pentru bone, lucrărori în construcții și meditatori.

În proporție de 80% anunțurile se adresează sectorului „servicii”, ceea ce înseamnă că „producția” își recrutează personal prin alte canale.

Deci să reținem până acum niste cuvinte cheie care caracterizează piața forței de muncă în prezent:
- SERVICII
- AGENȚI DE PAZĂ
- AGENȚI DE VÂNZĂRI
- PROGRAMATORI IT
- SPECIALIȘTI MARKETING ȘI VÂNZĂRI
- TRAINER VIDEO-CHAT
- RECRUTOR RESURSE UMANE

Acesta este topul cererii (online) la ora actuală. Ce însemnă capital uman calificat pentru aceste oferte? Ce facem cu restul specializărilor? Aici intervine reconversia profesională: Actorii devin  traineri video-chat, profesorii și psihologii se vor converti în recrutori de resurse umane, pensionarii în agenți de pază iar toți cei care nu pot profesa în meseria lor vor învăța IT și vor programa software.

Aici gasiti o lista cu cei care fac jocurile în recrutare: The Head Hunters...cei care sunt platiți să aducă oamenii potriviți pentru un anumit job. În majoritatea cazurilor vei primi de la ei 2-3 pagini de responsabilități ale postului și cerințe detaliate de calificare (de multe ori zici că sunt facute cu dedicație ca nu au cum să se potrivească unui număr mai mare de candidați) iar când vine vorba de pachet salarial ori se amană discuția ori ți se spune o sumă ridicolă. Să recapitulăm. Adică 2 pagini de responsabilități, 2 pagini de certificări, competențe și cerințe, interviu în engleză și franceză și la final ti se spune 1000 de euro brut și abonament la World Class. Really? Nu e treaba mea să judec, fiecare poate să își vândă expertiza pe cât dorește...dar ȘTIU din proprie experiență că în momentul în care ai acceptat jobul vei face MULT MAI MULTE decât a scris în anunțul de angajare.

În momentul în care pui cerințe draconice și super înguste în anunțul de angajare și promiți un salariu ridicol asteaptă-te să NU găsești candidați. Ce o să faci? O să te plângi patronatului că nu gasești capital uman calificat în România. De la patronat mesajul merge la Minister și apoi e preluat de politicieni. 

În concluzie piața muncii este reglementată de cerere și ofertă. Dacă nevoia de ingineri chimiști (care vorbesc 3 limbi, au 10 ani experiență în laborator, dispuși să lucreze 48 de ore pe săptămână pe bani puțini) apare o dată la 5 ani nu te poți plânge că nu îi gasești pe toate gardurile.  Desigur că este o slabă corelație între ce produce sistemul educațional și cerințele pieței muncii. Pe de altă parte economia românească nu este una matură, pevizibilă pentru care poți planifica cu ușurință. Dacă azi e nevoie de agenți de pază mâine poate fi nevoie de strungari...nu poți produce la nesfârșit agenți de pază. Și, în final, nimeni nu prea vorbește la privat despre corelația dintre timp alocat muncii-atribuții-salarizare. La stat, sindicatele își fac treaba și bat cu pumnul în masă, de aceea sectorul public a ajuns să depășească sectorul privat în materie de salarizare. O anomalie care nu prea se mai întâlnește în Europa după tăierile de salarii din Grecia. Unii patroni în loc să se plângă că nu își gasesc capital uman calificat au investit în personal și dezvoltarea lor profesională și acum sunt printre cei mai competitivi de pe piață.
Dacă v-ați angajat recent, aș vrea să imi lăsați un comentariu despre experiența voastră. V-ati gasit jobul dorit? Cum ați fost recrutat? Cum v-ați simțit trecând prin această experiență?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu