Translate

joi, 15 mai 2014

Pentru ce piata pregateste scoala absolventii?

Conform unor studii si articole recente pana la 80% din absolventii de invatamant superior lucreaza in alte domenii decat in cele in care s-au pregatit initial. Socant la prima vedere. Superficial rezulta doua ipoteze:
a. invatamantul (superior) romanesc e vraiste, nu are nici un contact cu realitatea
SAU
b. invatamantul romanesc e foarte performant astfel incat reuseste sa ofere absolventilor competente de a face fata in domenii multiple, indiferent de schimbarile din piata muncii. 

Mergand pe firul problemei ajungem la concluzia ca ambele ipoteze stau in picioare, cea de-a doua fortata de prima. In conditiile in care nu avem habar incotro ne indreptam, pentru ce, cat si cum pregatim elevii si studentii, sistemul educational actual este foarte bun (fara ironie). Daca intrebi orice profesor, la o discutie amicala despre finalitatile educatiei iti va spune ca: "Dom'ne ii pregatim sa aiba o baza, o cultura generala, sa stie pe ce lume traiesc". Pe de alta parte angajatorii spun despre absolventi ca nu au nici un fel de pregatire reala in specialitate, trebuie sa investeasca in formarea lor mii de euro, nu sunt motivati si au pretentii exagerate. Daca ii intrebi pe elevii de clasa a 9-a despre ce vor face dupa absolvire vor spune ca facultate (devenita standard obligatoriu) dar nu vad conexiunea dintre educatie si integrarea pe piata muncii, unii dintre ei realmente nu inteleg de ce trebuie sa munceasca (8 ore in fiecare zi) dupa finalizarea studiilor. Studentii amana cat pot sa se gandeasca ce vor face dupa absolvire, impacati usor cu gandul ca oricum nu vor lucra in domeniu si va fi greu sa-si gaseasca un loc de munca. 
La o radiografie rapida a corelatiei dintre idealuri, societate, educatie si piata muncii observam cateva lucruri importante:

- In mentalul social inca persista reminiscente ale epocii comuniste in care absolventii trebuie pregatiti si rapid integrati pe piata muncii, in care fiecare isi gaseste locul conform specializarii. Ai terminat dreptul? Musai ca vrei sa devii avocat si cineva chiar iti intinde o mana sa intri in barou. Realitatea ne arata ca avem asteptari false. Sa nu invinuim copiii, absolventii. Ei sunt ceea ce le oferim. Daca nu le oferim nimic sau putin sa nu ne surprinda blazarea lor (in spatele calculatorului sau a telefonului mobil). 

- Piata muncii are nevoie de oameni gata formati, din ce in ce mai bine specializati in care sa nu se mai investeasca, dornici sa lucreze cat mai mult pe bani cat mai putini pentru a reduce numarul angajatilor, a creste eficienta si profitul.  

- Desi avem o lege noua a educatiei, progresista si politici convergente cu idealurile europene, nu avem capacitatea de a IMPLEMENTA pana la capat nimic. Scoala continua sa fie lipsita de atractivitate, anosta si teoretica. In continuare pregatim OMUL ENCICLOPEDIE, bun la toate, fara a-l intreba daca are vre-un interes special, fara a-i oferi sansa de a deveni un bun cetatean chiar daca nu-i place Matematica, Chimia sau Istoria. Pana cand si cat de adanc facem "cultura generala" si cand incepem sa diversificam oferta pe specializari? Mai este de actualitate sistemul doar cu real si uman la liceu? De ce mai facem matematica la profil uman daca pregatirea in "cultura generala" s-a finalizat? Nu mai bine avem mai multe optionale pe directia specializarii?  

- Mimam interesul de a creste nivelul de educatie prin programe universitare "la moda" dar nu intereseaza pe nimeni ce fac absolventii ulterior. Stimularea goanei dupa diplome are ca finalitate doar obtinerea de profit. 

- Orice intalnire intre specialistii din educatie si cei din domeniul pietei muncii (angajatorii) se lasa cu reprosuri de ambele parti si nu se concretizeaza nimic...doar cate un proiect pe bani UE, care este extrem de rapid uitat dupa terminarea finantarii. 

- Sistemul educational nu poate tine pasul cu dinamica din piata muncii. Nu exista viziune si predictibilitate, nici sisteme functionale de corelatie. Ce se intampla daca educatia s-ar organiza pe sistem cerere-oferta in timp real? De exemplu sistemul de sanatate sa poata spune ca pentru viitorii 5 ani nu are nevoie de nici un doctor? 


O cercetare recenta a OECD (BIAC Education Committee Survey)  indica faptul ca educația este o prioritate importantă pentru multe din organizațiile naționale de afaceri și patronale din întreaga lume doar ca in putine tari existe mecanisme legal constituite (functionale) prin care patronatele pot contribui la modelarea sistemelor de educatie. In opinia angajatorilor reformele educatiei trebuie sa cuprinda urmatoarele aspecte, in ordinea prioritatilor (vezi si graficul de mai jos):
1. Reforma curriculara
2. Legatura cu nevoile pietei muncii
3. Imbunatatirea colaborarii cu angajatorii
4. Imbuntatirea calitatii profesorilor si a formarii, incluzand scolile profesionale si managerii scolari
5. Conturarea traseelor vocationale inca de la nivelul scolii si imbunatatirea consilierii pentru cariera
In opinia angajatorilor curriculumul trebuie sa concentreze cu prioritate pe dezvoltarea urmatoarelor competente:

1. STEM - Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematici
2. Citit si aritmetica
3. Comunicare si gandire critica
4. Invatarea limbilor straine
5. Competente economice de baza si administarea finantelor personale


Studiul complet poate fi descarcat de aici

In concluzie, cred ca tinerii nostri de azi nu sunt dezinteresati de scoala ca institutie sau ca etapa obligatorie in devenirea lor. In cele mai multe cazuri, cunosc mai bine decat profesorii lor ce este de actualitate in piata muncii, cerintele acesteia si modalitatile prin care poti obtine un job si ulterior promova. Sunt doar debusolati pentru ca scoala nu le ofera programe de instruire atractive/aplicative care sa ii pregateasca mai bine pentru un job in functie de vocatie, sa ii pregateasca pentru viata.
In discutiile pe care le-am avut cu multi elevi si studenti majoritatea se plangeau ca la scoala: "Facem mult, facem prost, facem degeaba" sau "Noi nu ne dam interesul pentru ca e degeaba".

Cine este de vina pentru aceasta neputinta?
- Curriculum-ul ultra incarcat cu materii si continuturi care nu-si mai gasesc relevanta in practica?
- Vesnicul dezinteres in pregatirea si formarea cadrelor didactice pentru implementarea schimbarilor curriculare, care sa includa o schimbare profunda a practicii la clasa?
- Lipsa de motivatie sau competenta a cadrelor didactice pentru a introduce inovatia la nivelul clasa?
- Sistemul national de evaluare pe care oricum l-ai reforma elevii tot de toceala au parte?
- Invatarea pentru bacalaureat in loc de invatarea pentru viata?
- Invatarea pentru acasa (prin tone de teme si exercitii) in loc de invatarea in clasa (prin metode interactive alaturi de colegi)?
- Etc., etc., etc.

In acest regim, scoala nu poate fi luata in serios nici de elevi/studenti, nici de angajatori. Daca la invatamantul universitar e limpede, ar fi interesant sa stim ce mai fac cei care se angajeaza dupa terminarea liceului/scolii profesionale. As fi curios cati dintre noii mecanici auto au absolvit o scoala de profil, cati dintre ospatari sau bucatari s-au scolit in licee de alimentatie publica, cat mai conteaza in ochii unui angajator o diploma de studii medii sau un atestat de meserie?


 P.S. Nici acum nu inteleg de ce un viitor profesor in formarea initiala face mai multa cercetare teoretica (pe disciplina) decat practica la clasa de elevi si de ce preparatorii si asistentii din facultati sunt mai degraba cercetatori cand ar trebui sa fie in primul rand profesori (unii dintre ei nu au nici macar acel amarat de modul psiho-pedagogic)? In acest context imi vine in minte celebrul exemplu cu politistul responsabil cu instruirea in Politia Rutiera care s-a descoperit ca nu avea carnet de conducere...Detalii aici
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu