Translate

vineri, 9 august 2013

Ofensiva rusa pe toate fronturile

Iata ca dupa o lunga perioada de „tacere” imi trece prin cap sa scriu un articol bazat pe observatie directa. Nu e despre geopolitica, nici istorie ci despre turism. Vara asta m-a dus vantul in mai multe directii fie in vacanta, fie cu treaba. Care a fost numitorul comun in toate locurile? Turistul rus...si adaptarea comerciantilor locali la acest tip de turist care este o „figura” aparte. Unde l-am intalnit:

1. Turcia - Si aici nu vorbim de Antalia unde se stie ca rusii detin hoteluri, proprietati, etc., ci Marmaris, o locatie mai retransa si pana de curand nu a fost o tinta predilecta a rusilor. Anul acesta BOOM- cred ca peste 50% din turisti au fost rusi in perioada in care am fost si eu. Familii intregi cu copii, bunici, unchi, matusi. Cu cat sunt resorturile au mai multe stele cu atat mai mult se vorbeste rusa la receptie, la piscina, programul de animatie. La restaurant esti intampinat cu „Dobro vecer”

2. Grecia - Am fost in Rhodos, la fel, plin de rusi. Inscriptii in ruseste, ospatari care te imbie in restaurant in ruseste.

3. Spania - Pe Costa Daurada, cea mai impunatoare statiune, Salou, este dominata de rusi. Este un fel de Ibiza pe bani mai putin, cu o gramada de cluburi, discoteci si restaurante. Daca iesi seara ramai interzis de la atatea „pitzi” rusoaice dornice de clubareala imbracate in cele mai sumare vestimentatii. Spaniolii terminati de criza, au dat mandria la o parte si s-au apucat sa se pregateasca pentru invazia ruseasca. In toate ziarele poti citi : Se busca chica con ruso...Stii ruseste ai job. Aceeasi statiune care anii trecuti era dominata de englezi si olandezi....

4. Andorra- Micutul stat dintre Spania si Franta a fost multi ani destinatia de shopping a spaniolilor si francezilor pentru ca nu se plateau taxe. Acum 7-8 ani, cand am fost prima data, ma frecam la ochi si nu imi venea sa cred ce reduceri au la toate sortimentele de marfuri de la haine la electronice. Anul acesta nu-mi venea sa cred ce scumpete este...reducerea doar pe hartie. Motivul: Invazia rusa, excursii de shopping. Zilnic vin autocare cu rusi din toate statiunile de la Mediterrana. Vin si arunca cu banii, drept pentru care andorranii s-au adaptat: nu mai fac reduceri la nimic si au invatat rusa. Pe toate magazinele gasesti inscriptii in rusa. Spaniolii si francezii nici nu mai merg la cumparaturi, doar le reproseaza andorranilor ca i-au tradat pentru un pumn de ruble in plus. Dar vine iarna...

Ca tip comportamental, turistul rus nu e iubit nicaieri. E genul de taranoi expansiv, fara prea mult bun simt, ne-adaptat civismului vestic. Ii place sa arate ca are si ca poate. Vrea sa beneficieze de toate facilitatile chiar daca nu are nevoie. Cheltuie tot bugetul cu care care vine, este atras de tot ce e scump de la vinuri pana la ceasuri si bijuterii. In general nu relationeaza cu turisti de alta natie pentru ca de abia stie sa lege doua vorbe in engleza. Dar tipul acesta de turist nu deranjeaza, i se trece cu vederea orice pentru ca el vine sa „sparga” banii.

Deci rusilor li s-au deschis usile in toata Europa din motive pur financiare: Sa le luam banii! Ofensiva rusa este facilitata, din observatiile mele, de TEZ TOUR din Rusia, unul dintre cei mai mari tur-operatori din Europa la ora actuala. Asociatia Tour Operatorilor din Rusia:  TEZ TOUR company is one of the leading tourist companies in Russia and the leader in sending Russian tourists abroad.  TEZ TOUR was founded in 1994 and now it covers ten destinations: Turkey (since 1994), Thailand (since 1997), Egypt (since 1999), Spain (since 2003), Cuba and Dominican Republic (since 2004), Maldives and Shi Lanka (since 2007), Greece (since 2008).

Plecand de premisa ca rusii bogati nu isi petrec concediile in locurile mentionate mai sus, de unde au rusii de rand atatia bani de au modificat status-quo-ul pietelor locale?  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu