Translate

vineri, 12 aprilie 2013

Sistemul paralel de educatie: meditatiile

Precum in sistemul de sanatate unde doctorii primesc „atentii” sub forma de cadou pentru grija fata de pacient la fel si in educatie exista aceasta practica sub forma unui sistem paralel de venituri din cadouri, interventii, meditatii. Cele două domenii au multe lucruri in comun:
- sunt domenii vitale/inevitabile pentru cetateni 
- sunt sub-finantate de la bugetul de stat
- desi sunt extrem de importanti, atat medicii cat si profesorii nu (mai) au un statut aparte
- salariile sunt sub limita demnitatii
- sub denumirea de medic sau profesor se ascund de multe ori și cei slabi, corupti, blazați cu caractere indoielnice
- in ambele domenii cadourile sau plata pentru serviciile „extra” reprezinta obiceiuri adanc inradacinate incat la un moment dat nu se mai face diferenta intre datul din placere sau datul din obligatie.
 
Concentrandu-ne pe sistemul de educație, avem suficiente studii si date care ne indica o constantă în promovarea sistemului de educație paralelă- meditațiile-în ultimii 20 de ani. Cu cat sistemul formal de educație este mai slab cu atat se intareste sitemul paralel. Dacă în urmă cu 25-30 de ani elevii erau trimiși de părinți la meditații doar înaintea examenelor importante (treaptă, bacalaureat) în ultimii ani asistăm la meditații care ajută elevul să promoveze în anul următor de studii, ceea ce este extrem de îngrijorător.
Profesorul Mark Bray de la Universitatea din Hong Kong, cu care am avut placerea sa ma intalnesc si sa discut la Columbia University despre practicile lipsite de integritate în educatie, si-a dedicat ultimii 15 ani studiind fenomenul meditatiilor private în toata lumea pe care-l numeste Shadow Education System (Sistemul Educational din umbra).
Conform acestuia, motivele pentru care merg elevii la meditații, fără a ne limita la acestea, sunt următoarele:
  • performanta slaba la clasa
  • insuficienta intelegere a conceptelor discutate in clasa
  • pregatirea pentru examenele importante
  • dorinta de a obtine note mai bune
  • impunerea din partea parintilor
  • lipsa sustinerii familiei in pregatirea temelor
  • urmeaza exemplul altor colegi care frecventează meditatiile
  • suplimentarea studiilor din scoala
  • absenta la cursuri pentru o perioada din diverse motive 
  Meditatorii sunt si ei de cel putin doua feluri:
1. Cei care sunt foarte buni în predarea specilității, cu o buna reputație pe plan local, astfel încât sunt recomandați chiar de alți profesori care îndrumă părinții spre acestia.
2. Profitorii sistemului care au vazut o oportunitate paralela de a face bani, avand deliberat o performanta slaba in predarea la clasa pentru a forta elevul sa vina la meditatiile oferite chiar de ei.
 
Din cauza acestora din urma, in multe țări s-a introdus în legislație interdicția de a medita proprii elevi. Chiar si asa, profitorii resusesc sa pacaleasca sistemul avand intelegeri intre ei, in aceeasi scoala sau chiar în scoli diferite, trimitandu-si elevii, unii altora.
 
Desigur, toti parintii isi doresc tot binele pentru copiii lor si incearca sa faca tot posibilul ca acestia sa aiba rezultate foarte bune la scoala. Insa a pompa bani intru-un sistem defect nu este o solutie. In mod normal, dacă elevul nu are probleme in dezvoltarea fizica si psihica si are un minim suport al familiei cu siguranta „pachetul educational” primit in scoala ar trebui sa ii fie suficient pentru a avea succes.
Inainte de orice decizie de a trimite copilul la meditatii parintele ar trebui sa identifice unde este problema:
- la școală? (Nu e mediul potrivit de invatare pentru copil?). Se poate schimba.
- la profesor? (Nu e suficient pregatit, nu are metoda, nu stie sa lucreze cu elevii?). Se poate schimba.
- la elev? (Nu are aplecare spre o anumita materie sau alta?) Acest lucru e in regula, e normal sa fie asa (cititi-l cel putin pe Daniel Goleman ca sa intelegeti). Incurajati copilul sa faca ce ii place, doar asa poate reusi in cariera sa. Daca exista materii de examen la care performanta este slaba, suficient este sa le treaca. In schimb insistati sa exceleze la acele materii spre care este atras.
- la parinte? (vreti sa ia 10 la toate examenele?) Intre scoala si propriul copil intotdeauna sa va ascultati instinctul si propriul copil. Incercati sa il cunoasteti, sa il intelegeti si sa il motivati. Aveti rabdare si comunicati permanent cu copilul. In cresterea performantelor scolare trebuie sa ii oferiti suport psihic si incurajare nu suport financiar. Invatati-l sa pescuiasca, nu ii oferiti pestele ori de cate ori ii este foame. Copilul are drumul sau in cariera si chiar nu este nevoie sa devina ceea ce au dorit parintii sa fie si din diverse motive nu au putut. In concluzie, nu ii impuneti cu forta ceva ce nu ii face placere sa studieze, sa aprofundeze.
 
Dupa ce ati raspuns la toate aceste intrebari luati o decizie privitoare la meditatii. Chiar este nevoie de ele? Chiar vreti sa cheltuiti banii intr-un sistem negru, nefiscalizat ale carui rezulatate nu pot fi masurate obiectiv? 
 
Pentru toate implicatiile legate de meditatii va invit cu caldura sa cititi:
 
         
 
 P.S. Pentru cei cateva mii de profesori care ma cunosc si care se afla in situația de a-si completa veniturile din meditatii: Prefer sa ma urati pentru ce am scris dar sa imi dati dreptate ca in acest fel nu se mai poate continua...
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu