Translate

marți, 26 februarie 2013

Scurt glosar de termeni utilizati in training/formare


Pentru ca exista la ora actuala mari confuzii in interpretarea termenilor folositi in training mi-am propus sa scriu un scurt glosar cu cei mai uzitati dintre acestia.
Explicatia va oferi acceptiunea de piata a termenului si nu neaparat variantele din DEX sau traducerea din limba engleza.  

Andragogie-  teorie din domeniul educației adultilor dezvoltata de Malcolm Knowles. Pentru unii reprezinta baza si principiile după care funcționează educația adulților.
Pedagogie- stiința educatiei copiilor si tinerilor. Desi folosit cateodata, termenul de Pedagogia adultului este un non-sens.
Formare/Training – activitate de instruire care are ca obiectiv achizitia de competențe (cunoaștere, abilități, atitudini). Poate fi susținută în orice domeniu. Procesul educational este facilitat de un Formator/Trainer care structureaza invățarea pe baza unui curriculum dinainte stabilit. Activitatea este specifica educației adultilor si poate fi de inițiere, perfectionare, specializare, etc. Este o forma de educație diferită de învățământul formal.  
Curs de formare- activitate de instruire într-un anumit domeniu sau tematica distincta, limitat in timp, cu sau fara examinare finala, cu sau fara certificat de absolvire.
Program de formare -  activitate de instruire integrata, abordare mai larga a domeniilor,  succesiune de cursuri sau tematici intr-o anumita ordine, timp mai larg de livrare, cu sau fara examinare finala, cu sau fara certificat de absolvire. Ex. Programul de formare „Tineri intreprinzatori”, cursul Managementul intreprinderii private.
Programa de formare (curriculum)- document descriptiv care fixeaza cadrul si finalitatile unui demers instructional. Cuprinde obiectivele cursului, competente dezvoltate, tematici abordate, forme de susținere și evaluare, etc.
Formator/Trainer - specialist care concepe, proiectează, organizează si susține un curs destinat adulților în domeniul său de expertiză. In acceptiune moderna este un facilitator al invatarii. Prin rolul si funcțiunile sale difera de profesor, lector, instructor, etc.

Echipa de formatori- doi sau mai multi formatori care livreaza un anumit curs sau program de formare.

Co-training-formare in pereche, cursul este livrat de 2 formatori care-si impart secventele si se completeaza reciproc. Poate exista formula lead trainer si assistant trainer, in care un formator conduce (mana 1) si celalalt ajuta si completeaza (mana 2).

Formare de formatori (Training of Trainers) – curs care isi propune inițierea participanților în domeniul formarii adulților, dezvolta competențele de baza ale acestei profesii.
Formarea formatorilor (Train the trainers)-  curs care isi propune dezvoltarea competențelor celor care sunt deja formatori/traineri fie in metodica generala de formare fie intr-un anumit domeniu/sector de activitate.  
Formator certificat – Formator care a obtinut o certificare a competențelor din partea unei autoritati publice sau de catre o institutie care este acreditata/autorizata de catre autoritatea in domeniu. Certificatele obtinute in cadrul unor institutii private interne sau internationale atesta competentele insa ele nu sunt recunoscute in mod automat.
Formator național –Este valabil doar in cazul formatorilor proprii unei institutii care-i poate ierarhiza in national, regional, local. Termenul nu are relevanță pentru piața generală de formare.
Formator internațional- Formator care deține o certificare recunoscuta in mai multe state/Lucreaza intr-o instituție multilaterala/multinationala, are expertiza dovedita in sutinerea de cursuri in mai multe tari.

Materiale de curs - totalitatea documentelor de lucru cu participantii imprimate pe hartie si/sau electronic. Pentru anumite cursuri tehnice pot exista si alte materiale didactice cu scop demonstrativ (o harta, un radio, o bricheta, lego, etc.)

Suport de curs - ghid printat pe hartie/electronic care contine aspecte teoretice, practice si bibliografice ale principalelor  teme din curs. Poate fi folosit in timpul formarii sub forma de caiet metodic sau poate fi citit/consulatat de catre participanti acasa.

Fisa de lucru- document printat pe hartie care contine una sau mai multe sarcini de lucru (individual sau grup) folosite in diferite momente ale cursului.

Agenda/programul/orarul cursului - document printat pe hartie pe care-l primesc participantii la inceputul unui curs, continand reperele orare zilnice si titlurile temelor livrate.

Agenda formatorului - document suport pentru formatori care contine pe scurt temele, secventele, exercitiile precum si timpul detaliat alocat acestora pentru fiecare sesiune de formare. Dupa acesta agenda isi ghideaza formatorul activitatea in cadrul cursului.

Chestionar de masurare a satisfactiei - dupa unii, chestionar de evaluare generala a cursului, este un document printat pe hartie care contine un set de intrebari legate de perceptia cursantilor asupra celor intamplate in timpul cursului (intrebarile, inchise sau deschise, pot fi legate de atmosfera cursului, organizare, tematica, materiale, prestatia formatorului, etc). Chestionarul este completat de cursanti la finalul unui curs de formare.   

Echipamente pentru formare - totalitatea mijloacelor tehnice audio-video folosite intr-un curs de formare (video-proiector, laptop, ecran proiectie, statie de amplificare, boxe, microfon, flipchart, tabla electronica/magnetica, etc.).

Consumabile pentru formare- totalitatea produselor de birotica folosite intr-un curs de formare (ex. hartie A4, hartie flipchart, post-it, markere, pixuri, caiete, banda adeziva, sfoara, etc.).  
   
Formabil- participant la un curs de formare.

Grup de formabili - totalitatea participantilor la un curs de formare. Dupa unele teorii ale formarii numarul optim este de 15-18 participanti/curs.

Grup mic- impartirea grupului mare in grupuri mici de 3-6 persoane/grup in vederea derularii activitatilor practice. 
Sesiune de formare – unitate de timp in care se livreaza un curs/parte de curs de formare. Ex. durata standard a unei sesiuni de formare = 2 ore
Secventa de formare – unitate de conținut care se livreaza la un moment dat in timpul cursului
Modul de formare – parte a unui curs sau program de formare, include abordarea teoretica si practica a unui subdomeniu/tematica/unitate de continut. Cateodata folosit pentru a delimita grupajele de zile de formare. Ex. Saptamana 1 (in care se abordeaza subiectul X) = Modulul I.  
Predare – termen folosit in pedagogie, procesul de transmitere a cunoștințelor. Atenție! Rolul fundamental al formatorului NU este acela de a transmite cunostinte. In consecinta formatorul nu preda.     
Sala de formare – Incapere optimizata pentru activitățile de formare. Dupa standardele actuale, sala trebuie sa aiba o capacitate de minimum 25-30 persoane, mobilier modular, flipchart, video-proiector + ecran, sistem audio, etc.
Spațiu pentru formare – orice spațiu care poate fi adaptat de catre trainer în scopuri educative.
Desigur ca sunt mai multi termeni dar personal am observat confuzii frecvente legate de cei pe care i-am descris. Lista ramane deschisa.

Un comentariu:

  1. I like the valuable info you provide in your articles.
    I'll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

    my blog post wealthwayonline.com

    RăspundețiȘtergere